“Καλικάτζαροι”: Η πρώτη μεγάλου μήκους Ελληνική ταινία με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συμπαραγωγή με το ΠΑΔΑ

“Καλικάτζαροι”: Η πρώτη μεγάλου μήκους Ελληνική ταινία με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συμπαραγωγή με το ΠΑΔΑ

Η μεγάλου μήκους animation ταινία του επίκουρου καθηγητή του τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Σπύρου Σιάκα, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της προπαραγωγής, επιλέχθηκε για χρηματοδότηση από το media desk, creative Europe στο πρόγραμμα “Support for Development of Audiovisual Content – Single Project 2019 – Call EACEA/22/2018” με το ποσό των 60.000 ευρώ.
Υποβλήθηκαν, πανευρωπαϊκά , 270 σχέδια παραγωγής από τα οποία επιλέχθηκαν 10 animation project, μεταξύ των οποίων και η ταινία «Καλικάτζαροι» του Σπύρου Σιάκα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Καλικάτζαροι είναι η πρώτη Ελληνική ταινία μεγάλου μήκους animation που χρηματοδοτείται από το media.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα εδώ.


Τα επόμενα βήματα αφορούν στην υλοποίηση του project και στην αναζήτηση συμπαραγωγών. Ήδη το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συμμετέχει στην χρηματοδότηση του project με την επιλογή του στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Πρώτη Γραφή» που είναι σε εξέλιξη.
Σε αυτή την κατεύθυνση, στις προθέσεις του Σπύρου Σιάκα είναι η ένταξη του project στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ως ερευνητικό έργο με σκοπό την διαχείριση του ποσού χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στο δημιουργικό τομέα μέσω των δομών του ΠαΔΑ (ΕΛΚΕ).
Με αυτό τον τρόπο αποδίδεται στο ΠαΔΑ το ποσοστό παρακράτησης του ποσού της χρηματοδότησης της ταινίας που αντιστοιχεί στο δημιουργικό της ταινίας.
Επιπλέον το ΠαΔΑ εντάσσεται στην ομάδα των συμπαραγωγών της ταινίας, με συγκεκριμένο ποσοστό επί της παραγωγής και των κερδών, και αξιοποιείται το δημιουργικό δυναμικό του τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας αλλά και της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού.
Επίσης, με την ανάπτυξη του project ως ερευνητικό έργο δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής των φοιτητών μας στην δημιουργική ομάδα της ταινίας με αμοιβή.
Σε αυτό το πλαίσιο άμεση προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την δημιουργία ενός πρότυπου στούντιο δημιουργίας animation μεγάλου μήκους αξιοποιώντας την υποδομή και το δυναμικό του ΠαΔΑ.
Αυτές οι υποδομές θα είναι άμεσα παιδαγωγικά αξιοποιήσιμές και θα αναδείξουν το ΠαΔΑ πρωτοπόρο πανευρωπαϊκά στην παραγωγή ταινιών animation και διεθνές κέντρο συνεργασίας δημιουργικών δυνάμεων.