11 Απρ Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στο Μέγ. Μουσικής με τη συμμετοχή του ΠΑΔΑ
Με την προβολή τριών ταινιών animation μικρού μήκους, που είναι παραγωγή του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η εκδήλωση – ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με στόχο την ανάδειξη, την προβολή και την ενίσχυση εκμάθησης και χρήσης της ελληνικής γλώσσας, που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού με τη συμμετοχή του Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρμόδιου για τα θέματα της Διασποράς.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, (μια πρωτοβουλία του Καθηγητή Ελληνικών Σπουδών της Νάπολης, Γιάννη Κορίνθιου), θεσπίστηκε το 2017 από την Ελληνική Βουλή, η οποία ανταποκρίθηκε έτσι στην έκκληση πλήθους φορέων ανά τον κόσμο για την αναγνώριση της σημασίας της ελληνικής γλώσσας.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο κ. Φώτης Φωτίου, Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Διασποράς, η κ. Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και ο κ. Γεώργιος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής.
Μίλησαν διακεκριμένες προσωπικότητες από το εξωτερικό και την Ελλάδα, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Νικήτας, ο καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στην Έδρα «Γεώργιος Σεφέρης» του Πανεπιστημίου Harvard. κ. Παναγιώτης Ροϊλός, ο κ. Διονύσιος Αρκαδιανός, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ του Καναδά, ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου καθ. κ. Σωκράτης Κάτσικας, ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθ. κ. Ιωάννης Καζάζης, καθώς και ο νεοελληνιστής καθ. Ιωάννης Κορίνθιος, Πανεπιστήμιο Καλαβρίας.
Aναμνηστική πλακέτα απονεμήθηκε από τον Γεν. Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Καθ. Ιωάννη Χρυσουλάκη στον συντονιστή της δημιουργίας των ταινιών, Επ. Καθηγητή του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του ΠΑΔΑ, Σπύρο Σιάκα
Εκτός από τους χαιρετισμούς και τις κεντρικές ομιλίες πραγματοποιήθηκε συζήτηση σε Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα την: «Εκπαίδευση από απόσταση και Πρόσωπο- με-Πρόσωπο Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας» με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, κ. Λεωνίδα Χριστόπουλου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν τρεις ταινίες animation μικρού μήκους των τριών πρώτων βραβείων του διαγωνισμού «Η Ελληνική Γλώσσα είναι ψυχή» της ΓΓΑΕ σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ –Κύκλος παιδικού Βιβλίου για τη συγγραφή μικρής ιστορίας/παραμυθιού από παιδιά και νέους της ομογένειας (Παραγωγή Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής).
Μετά το τέλος της προβολής απονεμήθηκε αναμνηστική πλακέτα από τον Γεν. Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Καθ. Ιωάννη Χρυσουλάκη στον συντονιστή της δημιουργίας των ταινιών, Επ. Καθηγητή του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του ΠΑΔΑ, Σπύρο Σιάκα.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση μουσικού προγράμματος από το «Σύνολο Σύγχρονου Ελληνικού και Ξένου Ρεπερτορίου» του Μουσικού Σχολείου Αλίμου με τίτλο «Μουσικές Περιπλανήσεις στην Ελληνική Γλώσσα».
Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως:
> 1. Έκθεση διεθνούς παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας «Κόσμος χωρίς Σύνορα. Η Ελλάδα μου» στο πλαίσιο του «Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας– Ρωσίας 2019-2020».
> 2. Παρουσίαση ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας του Simon Fraser University – Stavros Niarchos Foundation Centre for Hellenic Studies.